KRUSIUS ALPACKOR

Vi finns på vackra Selaön, belägen mellan Mariefred och Strängnäs i Södermanlands län.

Allt om alpackor /

Så här går det till... En cria kommer till världen!


Livmodersbubblan och så kommer huvudet och frambenen.

De andra är med i flocken, det kan dröja upptill tjugo minuter innan crian krystas ut. Detta görs medvetet då crians lungor skall rensas på ev. vatten och crian vänja sig vid att andas.

Ett nytt liv har blivit oss berikat. Man torkar det torrt och tar bort slemhinnorna. En cria föds normalt på f.m. eller mitt på dagen, så att solen kan torka pälsen torr, då stoet inte slickar sin cria ren.

Hjälp till att ev. få andningsvägen frilagd ifrån slemhinnan. Kolla att crian har fyra tänder i underkäken. Dränk in navelsträngen med Jodopaxlösning och kontrollera förståss vilket kön det är.

Ge det duktiga stoet mat och dryck efter en enastående ansträngning som de sköter helt själva. Så håll dig på avstånd tills allt är färdigt!

 

Efter ett tag kommer efterbörden. Plocka upp den och kontrollera att den ser bra ut. Andra djur äter upp denna näringsrika blodsfyllda efterbörd, men ej alpackor.

"Mitt älskade barn. Välkommen till världen!" säger Penelope till Viggolino.

Stoet kommunicerar med sin cria med ett speciellt läte. Den slickar den också på munnen för att få igång sugreflexen för att börja dia.

Så gällde det att hitta var de fyra bröstvårtorna är och få av gulproppen, som för crian är livsviktig, då den ej föds med eget immunförsvar.

"GÄSP- vad jobbigt!"

"Nu vilar jag mig ett tag." Nu har det gått en och enhalv timme sedan Viggolino föddes.

Alla samlade och nöjda med livet.