KRUSIUS ALPACKOR

Vi finns på vackra Selaön, belägen mellan Mariefred och Strängnäs i Södermanlands län.

Allt om alpackor /

Skötsel


Ett exotiskt djur här i Norden för att stanna

Århundraden av selektiv avel har resulterat i lätthanterliga djur. Alpackorna är lugna, fogliga, tillgivna och intelligenta. De är mycket nyfikna, observanta och lättränade. Det gör dem lätta att ta hand om.

En fullvuxen alpacka väger för ston 58-65 kg och för hingstar 65-75 kg.
Läs mer om >> Avelsstandard

Alpackan har såsom en aura omkring sig (känselområde) och låter sig inte direkt klappas. De föredrar lugnt beteende och att man rör sig avstressat och mjukt. Det är på deras villkor man närmar sig dem.
Läs mer om Cameldynamicsmetoden>> www.camelidynamics.com

Ju lugnare du rör dig och andas i alpackans närvaro, ju lugnare känner sig alpackan.
Alpackan är ett friskt djur med få hälsoproblem. Man kan gå kurser, läsa och lära mycket på olika webb-sidor , i böcker mm, men det bästa är att vistas bland dem och observera.
Alpackan är partåigt hov/klövdjur med en läderliknade trampdyna som trampar lätt på jorden och därför inte förstör eventuell fin flora som bör bevaras i markerna. Ett förträffligt alternativ till betesdjur!  De två "naglarna" bör klippas var tredje månad, beroende på hur fort de växer. Tåklippning: naglarna klipps med en speciell klotång.
Mer om tåklippning se film på >>Spring Farm Alpacas

Foder

Vi ger dem Camelibra och Fibergest och deras päls glänser med alla vitaminer och mineraler som det innehåller. Vi ger dem även ADE-vitamin flytande under den mörka årstiden. Vi vaccinerar mot Clostridium, en jordbakterie som ger diaré . De är idisslare och har tre magar och skall alltid ha fri tillgång till hö eller hösilage på vintern och även under grönbetet under sommaren. Mikroorganismerna i magen måste ha grövre fiber. Som underlag i stallet är halm viktigt så att alpackorna vid behov kan öka sitt fiberintag. Friskt vatten varje dag, gärna ljummet under vintern. En alpacka dricker ca 3-6 l/dag. Ta för vana att göra body scoring (info inom kort) för att känna dina alpackors hull, då man inte alltid har råd att investera i en stor våg. De är definitivt ett flockdjur och skall aldrig vara mindre än två, helst tre tillsammans.
Annars kan de dö…de behöver sina artfränder.

Födsel

Könsmognad sker hos stoet vid ca 2 års ålder och för hingsten vid 3.(kan ju ske tidigare). Dräktighetsperioden varierar mellan 320 och 370 dagar, dvs 11,5 månad. Ett föl per år. Tvillingfödsel är ytterst ovanligt och då överlever de inte.

I ur och skur

Alpackorna älskar att vara utomhus vinter som sommar, men de behöver ett skydd för vind, regn och snö.
"Toaletter" Alpackorna är mycket renliga djur och gör sina behov på ett speciellt område, vilket gör det lätt att samla upp (för att undvika parasiter). Du kan sända avföringsprov för analys  till SVA- Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala. Detta för att undvika att i onödan av- maska av djuren. Ute i hagarna använder vi en gödselsug ifrån Greystone, vi är även återförsäljare av produkten.

Snabbfakta
 
  • Släkte - Kameldjur, nära släkt med Guañaco, lama och vicuña.
  • Ursprung - Anderna i Peru, Bolivia och Chile
  • Användning - Ullproduktion, hobbydjur, "gräsklippare" för slott och koja
  • Fortplantning - Ett föl per år, dräktig ca 11,5 månader.
  • Ull - Världens finaste och mest exklusiva ull i många naturfärger.
  • Övrigt - Lättskött, mycket intelligent, kan nå en ålder av 20-25 år.