KRUSIUS ALPACKOR

Vi finns på vackra Selaön, belägen mellan Mariefred och Strängnäs i Södermanlands län.

Allt om alpackor /

Hur man tvättar alpackaullen


Det första Du bör tänka på är att innan klippningen på våren rengöra ullen på djuret så mycket det går ifrån strån, hö och orenheter. Observera dock att du inte får borsta ullen. Efter klippning gör du "Skirting" av sadelullen, dvs tar bort alla orenheter, färgförändringar orsakade av t ex urin. Det finns tre metoder du kan använda hemma. Antingen handtvätt, maskintvätt eller med tvättpåse.

Handtvätt

  •     Använd ett salladsdurkslag
  •     Flytande diskmedel
  •     Vit vinäger
  •     Din nyklippta ull


Rensa din ull ifrån ytterligare skräp. Arbeta på din diskbänk, om det ej går så använd två baljor. Fyll en ho med varmt vatten så det täcker ullen.Tillsätt några droppar flytande diskmedel. Rör runt det med din hand.


Placera ullen i salladskorgen. Tryck korgen fylld med ca 1 kg ull i vattnet och varsamt tryck ner det under vattnet och håll en stund så det fylls med vatten. Rör absolut inte runt vid något tillfälle då det då kan tovas. Låt det blötläggas i ca 20-30 minuter.


Töm ut vattnet och skölj. När 20 minuter gått, fyll ånyo diskhon med varmt vatten och en kapsyl med vitvinäger. Lyft ännu en gång korgen ur vattnet och låt rinna av. Placera i vinägervattnet och låt blötläggas i 20 minuter. Låt rinna av och skölj. Placera korgen i salladslungan och snurra runt. Vattnet slungas ut och nu kan du lägga ullen för torkning på ett hönsgaller /myggnätsfönster över exempelvis badkaret. Nu faller mycket smuts bort när det torkar och en del går bort genom kardning.


Maskintvätt

varje påse, den skall ligga löst- inte mer än 2 kg åt gången. Lägg nu i tvättmedlet i ditt vatten, bör vara lite diskmedel/ såpa, och rör om med handen. Lägg nu försiktigt i tvättpåsen/påsarna, tryck ner dem för hand några gånger, se att fibrerna kan röra sig i påsen. RÖR INTE OM eller KRAMA- då filtas ullen! Låt ullen ligga och dra i 30 minuter. Sätt maskinen på tömning och centrifugera lätt. KRAMA EJ ur vattnet. Ta ur tvättpåsen/påsarna. Fyll maskinen ånyo med varmt 40gr vatten, utan såpa denna gång, för att skölja. Lägg nu i tvättpåsarna igen och tryck ner dem under ytan. Se till att trycka ner dem några gånger så fibrerna löses upp ifrån klumpar. Låt ligga i blöt i 30 minuter igen. Om nu sköljvattnet fortfarande är smutsigt, fortsätt ovanstående sköljprocedur tills du gör "thé-provet"(se nedan). Det är ytterst viktigt att ullen inte ligger i när vattnet värms upp!

"Thé-kopps-provet": Detta prov fastställer om din ull är färdig att kardas. Ta lite av den tvättade ullen, placera den i en vit thékopp och fyll på med vatten. Sätt den i micro-ugnen under en minut med en droppe diskmedel. Lyft upp fibrern och se om vattnet är rent. När du väl har fått din ull igenom "thékoppsprovet", så kan du ta upp tvättpåsarna ur tvättmaskinen. Sprid nu ut ullen på ett plant hönsnät för att torka. Du kan ha fläkt, men lyft och "fluffa" upp ullen med dina händer lite då och då för att torkningen skall gå fortare. Detta hjälper inte endast emot att det går fortare utan separerar även fibrerna, och en sista gång ta bort ev. kvarvarande strån av halm och dyligt.

Nu är du redo att varsamt tvätta fibrerna. Ha en toppmatad maskin (såsom de har på kemtvättar/tvätterier,går ej med frontmatad), eller tvätta för hand.  Fyll på med vatten ca 40gr. Under tiden lägg ut ullen på ett bord och skaka, plocka bort alla synliga växtligheter och lägg den i en tvättpåse. Fyll dock inte i för mycket i


 

Tvättpåsemetoden

Såsom ovan handtvätt med du kan lägga större kvantitet i tvättpåse och tvätta likadant. Var försiktig så du inte varken har för varmt vatten eller rör runt så det tovar sig.
Lycka till!

Lägg ut ullen på ett hönsnät och låt torka ordentligt! När du lagrar din ull, se till att den är helt torr, och lägg den i papperspåse och håll undan för mal.