KRUSIUS ALPACKOR

Vi finns på vackra Selaön, belägen mellan Mariefred och Strängnäs i Södermanlands län.

Allt om alpackor /

Ullprov för analys


 
NU ÄR DET DAGS ATT TA ULLPROV
 
Inför vårens ullklippning vill vi i Ullgruppen, Svenska Alpackaföreningen,( där jag var ullansvarig i många år) upplysa er om vikten i att sända in ett ullprov för analys. Vi önskar en standardiserad procedur runt att ta ullprover. Detta gör att du ser ullstatusen för året på varje individ. De flesta uppfödare med avel som mål skickar prov från varje djur årligen till ett laboratorium t ex Yocom McColl( www.ymccoll.com ) eller nu även i Sverige hos UllForum i Jämtland. (www.ullforum.se)
Båda leverantörerna har ungefär samma pris, ca 70-100 SEK per prov.
I priset ingår en komplett analys av ullen.
Varför är det då så viktigt att ta provet? Och på rätt sätt?
I analysen får du bland annat reda på medelfiberdiametern (micron) och spridningen, Den mäter också ullens "krusighet" som är starkt kopplad med ullens bulkighet, och hur den är att hantera vid spinning mm. Alla dessa egenskaper är mycket viktiga för värdet på ullen. Detta ger en ovärderlig information om hur djurets ull förändras per år. Något som blir viktigare i takt med mer informerade köpare
 
En av världens främsta  ullexperter, Cameron Holt från Australien, säger att man bör ta provet från "The Precise Midpoint", den exakta mittpunkten, för att få den mest korrekta bild av ullens kvalité som djuret har överlag. För Er som har tagit ullprov förut kommer denna procedur att visa ett något sämre ullvärde än om man tar av sadelullen. Men provet är mer rättvist!
Så här tar du ett ullpov:
 
I samband med klippningen av alpackan tar du ett klipp med skäret nära skinnet och längst ner i stapeln på ett område om 5 x 5 cm. Provet skall bevaras ohanterad i stapeln i dess naturliga form. Det får ej borstas, tvättas eller vikas ihop. Ett platt skär är rekommenderat för att få säkrast och bästa resultat. Provet läggs så i en plastpåse med djurets IDnr + namn + ålder + kön + datum och din gårdsidentitet. Hos Yocom McColl finns beställningsblanketter att skriva ut.
För att vi alla skall kunna jämföra ullen vid försäljning, screening och utställningar bör vi ta för vana att ta ullprovet på samma ställe på djurets kropp.
 
UvK 20141212